Is de taxus giftig?

Is de taxus giftig?

De taxus is een inheemse conifeer die regelmatig wordt geplant. Dankzij zijn dichtbegroeide structuur en het hoge groeitempo vormt de taxus een dichte, groene muur die ondoordringbaar is en die ervoor zorgt dat uw tuin afgeschermd is van de rest van de wereld. Ook groeien er in de zomertijd prachtige, rode besjes aan de taxushaag die mooi contrasteren met de groene naalden.

Taxus baccataTaxus baccata

Taxus media hilliiTaxus media ‘Hillii’

Taxus media hicksiiTaxus media ‘Hicksii’

TaxushagenTaxushagen

Helaas is de taxus ook giftig, althans: enkele delen van de taxus zijn giftig. Er kan hier bij mensen verwarring over ontstaan: sommige denken dat de taxus bij aanraking al dodelijk is. Dergelijke mythes willen wij uit de wereld helpen door voor eens en voor altijd antwoord te geven op de vraag: Is de taxus giftig?
Zaadjes en naalden van de Taxus

Zaadjes en naalden

We kunnen u direct geruststellen: de naalden van de taxus kunt u gewoon aanraken. In de naalden en de zaadjes van de bessen zit een giftige stof die taxine heet. Deze is bij inname zeer giftig. Het heeft een laxerende werking op dieren en mensen. Dit is echter het minst erge dat er kan gebeuren wanneer iemand taxine binnenkrijgt. In het ergste geval lijdt de inname van taxine namelijk tot de dood. De taxine zit in de naalden en de zaadjes van de taxushaag. De besjes kunnen in principe wel gewoon gegeten worden, ze smaken zelfs zoet. Zolang de zaadjes niet ingeslikt worden is er niets aan de hand.

Opvallend is dat vogels de besjes gewoon zonder gevaar kunnen eten, ze zijn er zelfs dol op! Dit komt omdat in de magen van vogels de zaadhuid niet wordt afgebroken, terwijl dit in de magen van zoogdieren wel gebeurt. Het kan weleens voorkomen dat grazende dieren (paarden, koeien, etc.) besjes of naalden van de taxushaag eten en dit heeft dan fatale gevolgen. Ook met honden en katten moet u oppassen. Kinderen zouden de besjes ook in hun mond kunnen stoppen, maar de bittere smaak van de zaadjes zorgt er meestal voor dat ze deze onmiddellijk weer uitspugen, zodat ze geen vergiftiging oplopen. Ten slotte: doe voor de zekerheid handschoenen aan tijdens het snoeien van taxus!
Taxus als medicijn

Taxus als medicijn

De stof taxol, die ook in de naalden van de taxushaag voorkomt, wordt wel gebruikt bij het ontwikkelen van medicijnen tegen sommige vormen van kanker. Deze stof verstoort de celstructuur, waardoor er geen celdeling meer plaats kan vinden. Bij kanker is er juist sprake van ongeremde celdeling. Er is nog niet aangetoond of taxol ook daadwerkelijk zo effectief is tegen kankercellen als in theorie en het heeft, zoals de meeste medicijnen, een aantal nare bijwerkingen. In ieder geval is het gevaarlijk om naalden of zaadjes van de taxus binnen te krijgen. Ons advies is om altijd te blijven opletten en voorzichtig te werk te gaan.