De taxus vergeleken met andere haagplanten

De taxus vergeleken met andere haagplanten

Een van de meest geliefde haagplanten ter wereld is de taxus. Dat komt omdat de taxus vergeleken met andere haagplanten heel veel voordelen heeft. Allereerst is zowel de gewone taxus (Taxus baccata) als de Taxus media een wintergroene haagplant.

Taxus baccataTaxus baccata

Taxus media hilliiTaxus media ‘Hillii’

Taxus media hicksiiTaxus media ‘Hicksii’

TaxushagenTaxushagen

Je zit in de wintermaanden dus niet tegen de kleurloze takken van een kale haag aan te kijken; ook tijdens de koudste dagen van het jaar zorgen de donkergroene naalden van de taxus ervoor dat jouw haag er gezond en formeel uitziet. Sterker nog: er zijn maar weinig haagplanten die zich zo goed lenen voor een formele haag dan de taxus. Het is een plant die zich makkelijk laat aanplanten en verzorgen. Zo is bijna iedere tuin geschikt voor een taxushaag.
De taxus vergeleken met andere coniferen

De taxus vergeleken met andere coniferen

Binnen het plantenrijk valt de taxus onder de coniferen, die zich onderscheiden door hun schaalvormige of naaldachtige bladeren. In de meeste gevallen behouden coniferen die het hele jaar lang. Toch is de taxus heel anders dan het merendeel van zijn ordegenoten. Coniferen groeien over het algemeen vrij snel, maar de taxus groeit in een jaar niet meer dan 15 à 20 centimeter. Daarmee is de taxus zelfs de enige conifeer die voor de vormsnoei gebruikt kan worden. Door zijn beperkte groeisnelheid is het ook heel makkelijk om een taxushaag strak en recht te houden. Waar de leylandii bijvoorbeeld wel drie of vier keer per jaar gesnoeid moet worden, hoef je jaarlijks maar twee keer met de snoeischaar naar buiten om een formele taxushaag in vorm te houden.
De vruchten van de taxus

De vruchten van de taxus

Ook qua vruchten is de taxus een opvallende conifeer. De meeste coniferen die geschikt zijn om in een haag te gebruiken hebben een onopvallende bloei en droge, kegelvormige vruchten. De bessen van de taxus zijn felrood en hebben daarom een enorme sierwaarde. Wie deze bessen in zijn taxushaag wil, moet wel mannelijke (Taxus media ‘Hillii’) en vrouwelijke planten (Taxus media ‘Hicksii’) door elkaar planten, zodat ze elkaar kunnen bestuiven. Let wel op met kinderen of huisdieren in de buurt van deze vruchten. Het vruchtvlees zelf is niet giftig, maar de zaden die in de vruchten zitten wel. Dat geldt ook voor de rest van de plant. Vogels kunnen deze zaden wel verteren en op die manier helpen ze mee met de verspreiding van de planten. Twijfel je tussen een gewone taxus of een hybride? Wij helpen je graag verder.
De taxus als haagplant

De taxus als haagplant

De populariteit van de taxus als haagplant is natuurlijk te danken aan hoe makkelijk hij in een formele, strakke vorm te houden is. Ook helpt het mee dat de taxus weinig eisen stelt aan zijn omgeving. Natte voeten moeten vermeden worden, maar verder gedijt een taxushaag op iedere goed gedraineerde bodem. En duurzaam is hij ook: de taxus kan enkele honderden jaren oud worden.