Gewone taxus of een hybride?

Gewone taxus of een hybride?

Niet iedereen weet dat er verschillende soorten taxussen zijn. In de meeste winkels waar haagplanten verkocht worden kun je kiezen uit de gewone taxus of een hybride. In het laatste geval zal het meestal om de taxus media gaan, een mengvorm van de gewone taxus of taxus baccata en de taxus cuspidata, die in het Nederlands ook wel de Japanse taxus genoemd wordt.

Taxus baccataTaxus Baccata

Taxus media hilliiTaxus Media Hillii

Taxus media hicksiiTaxus Media Hicksii

TaxushagenTaxushagen

Dat uitgerekend deze soorten in veel tuincentra en webshops verkrijgbaar zijn is geen toeval, want deze soorten lenen zich uitstekend voor een mooie, wintergroene taxushaag. Beide soorten groeien niet al te hard, maar kunnen toch tot ooghoogte groeien en zullen dan door hun compacte groei voor flink wat privacy zorgen.
Verschillen tussen een gewone taxus en een hybride

Verschillen tussen een gewone taxus en een hybride

Om de juiste beslissing te maken is het belangrijk om de verschillen tussen de gewone taxus en de taxus media te weten. Wie een taxus echt alleen vanwege zijn dichte gebladerte in de tuin wil hebben, doet er goed aan om de taxus media ‘Hillii’ te planten. Deze soort is namelijk mannelijk en die zal daarom niet de kenmerkende rode vruchten krijgen. In combinatie met zijn compactere groeiwijze en zijn lagere groeisnelheid zorgt dat ervoor dat de taxus media de ideale keuze is voor de vormsnoei. Het andere grote verschil zie je eigenlijk pas als je de taxus niet snoeit. De taxus media heeft namelijk een kolomvormige groei, terwijl de taxus baccata eerder kegelvormig groeit.
De bessen van de taxus

De bessen van de taxus

Voor de vormsnoei zijn de bessen van de taxus natuurlijk niet gewenst, maar ze kunnen door hun opvallende kleur wel een behoorlijk hoge sierwaarde hebben. Is je oog op de taxus media gevallen? Dan moet je wel de taxus media ‘Hillii’ en de vrouwelijke taxus media ‘Hicksii’ door elkaar planten. In dat geval treedt er namelijk bestuiving op en zullen de vrouwelijke taxusplanten in het najaar te herkennen zijn aan hun rode bessen. Vogels zullen de tuin dan graag bezoeken, omdat zij de bessen graag eten. Voor mensen is dat af te raden, omdat grote delen van de plant, waaronder de zaden in de vruchten, giftig zijn. Het eten van de bessen kan dodelijk zijn. De taxus baccata krijgt ook bessen. Bij die soort zijn de mannelijke en vrouwelijke exemplaren voor het verschijnen van de vruchten moeilijker uit elkaar te houden.
Hoe kies ik de juiste taxus?

Hoe kies ik de juiste taxus?

Welke taxus het beste voor jouw tuin is, is afhankelijk van je wensen. Hou je niet van snoeien? Dan is de taxus media een goede keuze, want die hoeft maar een à twee keer per jaar gesnoeid te worden. Om die reden is deze soort ook zeer geschikt voor de vormsnoei. Maar er is natuurlijk een reden waarom de taxus baccata zo’n haagklassieker is: met zijn elegante donkergroene naalden en winterharde karakter groeit hij uit tot een coniferenhaag die er jaarrond prachtig uitziet.