Taxus baccata

De Latijnse term Taxus baccata wordt ook in het Nederlands veel gebruikt. De bekende conifeer kan in onze taal ook “venijnboom” genoemd worden, maar taxus baccata of kortweg taxus klinkt gewoner. Het oude woord “ijf”, dat verwant is aan het Engelse yew en het Duitse Eibe, wordt nauwelijks nog gebruikt. Alle informatie over deze haagplant vindt u op taxushaag.net – zo komt u niet voor verrassingen te staan als u de taxus plant in uw eigen tuin.

Taxus baccata giftig

De Taxus baccata is een giftige plant. Zowel de naalden als de zaadjes bevatten een sterk vergif dat ook voor mensen dodelijk is. De bessen van de taxus zijn wel eetbaar, maar het zaadje mag nooit worden doorgeslikt. Meestal wordt tegen kinderen gezegd dat de hele plant giftig is, dat is wel zo duidelijk. Ook huisdieren en vee mogen nooit van deze coniferen eten, dit is ook voor hen dodelijk.

Het gif van de taxus heeft ook goede eigenschappen. Het remt de celdeling en is, in juiste hoeveelheden, een effectief middel tegen kanker. In veel kankermedicijnen wordt dan ook taxus verwerkt. De takken die na het snoeien overblijven worden daarom ook wel ingezameld, om zo tot medicijnen tegen kanker te kunnen worden verwerkt. Op die manier kunt ook u een bijdrage leveren aan de strijd tegen deze ziekte.

werk1
werk2
werk3
werk4

Taxus baccata haag

De taxus komt in Nederland en België in het wild voor, maar tegenwoordig zien we deze plant vooral in heggen staan. De taxus heeft dan ook alle eigenschappen die je van een haagplant mag verwachten. Hij is wintergroen en goed bestand tegen koude. Het is erg makkelijk om een taxus te snoeien en kan ook in mooie vormen geknipt worden.

De taxus baccata wordt erg oud, deze haagplant blijft u en uw tuin dus zeker trouw. Maar het belangrijkste is dat de taxus een prachtige haag vormt, een verrijking voor uw tuin! De taxus is een ideale haagplant, hij wordt dan ook veel verkocht.

Taxus baccataTaxus baccata

Taxus media hilliiTaxus media ‘Hillii’

Taxus media hicksiiTaxus media ‘Hicksii’

Taxushagen