Taxus vormsnoei

Taxus vormsnoei

Wist je dat de taxus voor de vormsnoei een uitstekende plant is? Als mensen aan vormsnoei denken, zullen ze meestal niet direct aan de taxus denken, maar in tegenstelling tot de meeste andere coniferen is de plant er bijzonder geschikt voor. De meeste coniferen zijn snelle groeiers. Het zou dus verspilde moeite zijn om die heel precies in een specifieke vorm te snoeien. De taxus groeit daarentegen maar hooguit 20 centimeter per jaar. Hij zal zijn vorm dus heel lang behouden, al is het bij vormsnoei wel belangrijk om het snoeien goed bij te houden. En omdat de naalden van de taxus eigenlijk gewoon hele kleine blaadjes zijn, is het heel makkelijk om de vorm van jouw taxus strak en gedefinieerd te houden.

Taxus baccataTaxus Baccata

Taxus media hilliiTaxus Media Hillii

Taxus media hicksiiTaxus Media Hicksii

TaxushagenTaxushagen

De taxus als vormsnoeiplant

De plant die traditioneel voor de vormsnoei gebruikt wordt is de buxus. De buxus is een van de weinige planten die nog langzamer groeit dan de taxus, waardoor de plant zeer geschikt is om in een bepaalde vorm te snoeien. Omdat de buxus de laatste jaren in Europa steeds vaker geteisterd wordt door de buxusmot en de buxusziekte, zijn vormsnoeiliefhebbers op zoek gegaan naar bruikbare alternatieven voor de plant. In eerste instantie kwamen veel kenners vanwege het vergelijkbare uiterlijk bij de Japanse hulst of de Japanse kardinaalsmuts terecht, maar steeds meer mensen ontdekken de taxus als vormsnoeiplant. En dat is ook niet zo verwonderlijk, want de taxus heeft een aantal belangrijke eigenschappen die hem ideaal voor de vormsnoei maken: de taxus is wintergroen, heeft een zeer lage groeisnelheid en is vrij dicht vertakt.

Vormsnoeien met taxus: hoe pak ik het aan?

Vormsnoeien met taxus: hoe pak ik het aan?

Wie nog nooit aan vormsnoei gedaan heeft, kan het beste beginnen met simpele geometrische vormen. In gespecialiseerde tuinen zijn vaak buxusstruiken te zien die in een kubusvorm of een bol gesnoeid zijn. Dat is een mooi eerste experiment. Gaat dat goed? Dan kun je rustig aan naar complexere vormen toe werken. Vormsnoeiexperts hebben een hele specifieke werkwijze. Vaak gebruiken zij een elektrische heggenschaar om de struik globaal in vorm te snoeien. Daarna gaan ze met een schapenschaar aan de slag om de details helemaal perfect te krijgen. Natuurlijk kan dat ook gewoon met een tuinschaar. Er zijn ook speciale vormsnoeimallen op de markt voor iedereen die wat hulp nodig heeft bij zijn eerste vormsnoeiprojecten.

Taxus snoeien voor vormsnoei

Taxus snoeien voor vormsnoei

De taxus is een hele makkelijke plant als het op snoeien aankomt. Gebruik je de taxus als haagplant, dan kun je hem het beste twee keer per jaar snoeien, omdat hij dan mooi strak wordt. Voor de vormsnoei is het belangrijk om vaker te snoeien, zodat je niet met lelijke uitstekende takken zit die de vorm verstoren. Een keer of vier per jaar is zeker nodig. Behalve bij vorst kan dit in principe altijd.